Når man lager illustrasjoner av et rom eller en plass vil en skalafigur, dvs en menneskelig form, hjelpe til med å forstå rommene og hvordan disse er størrelsesmessig i forhold til hverandre. En skalafigur kan hjelpe til med å forklare et rom, både med tanke på bruk av rommet og som en representant for størrelser. Dessverre kan en skalafigur også være med på å nedgradere eller fjerne oppmerksomhet fra arkitekturen. Her er noen eksempler på dette:

SKALAFIGURER I 2D ELLER 3D

Skalafigurer i 2D kan man sette inn i Lumion direkte så de blir med på renderen, eller man kan sette de inn via photoshop etter at render er laget. Ulempen med dette er at det blir ekstra etterarbeid og man må finne 2D figurer som har den korrekte lyssettingen i forhold til lyset på renderen. Det er grunnen til at jeg foretrekker 3D modeller. De får riktig skygge allerede i renderen, ulempen er at de er som «dukker» i bildet og kan ha ulike kvaliteter.

3D SKALAFIGURER I LUMION

Det er mange modeller av mennesker i Lumion. De fleste av 3D modellene er animerte og med varierende detaljering. Modellene som ikke mer merket med en logo er av eldre typer (jeg bruker Lumion 8 PRO). Disse er muligens ikke laget ved hjelp av scanning eller fotografier. Hvis man ser nøyere på modellen under så ser man at klærne ikke er modellerte, de er kun malt på som en tekstur. Det ser nesten ut som om at denne figuren har kroppsmaling på. Jeg bruker denne typen modeller hvis jeg har behov for personer langt i bakgrunnen.

3D SKALAFIGURER I LUMION MERKER AXYZ

Disse modellene er scannet eller fotografert. De er trolig laget som en «rigged» modell, dvs fotografert med hendene rett ut og stående med litt avstand mellom bena. De er deretter animert og plassert i en stilling. Dette gir et litt stivt uttrykk. Fordelen med denne metoden er detaljeringsgraden man kan få til. Det ser man spesielt på detaljeringen av klærne. Dessverre så gjør muligheten for animasjon av figuren at modellen virker stiv og fjern i blikket, uten ansiktsuttrykk. Ansiktet er robbet for uttrykk. Legg også merke til modellene som sitter ved bordet på venstre siden. Disse er også animerte modeller, derfor får man den merkelige knekken i håret. Jeg kan bruke disse modellene i forgrunnen på mine illustrasjoner, men kun hvis de står med ryggen til.

3D SKALAFIGUR FRA AXYZ (PRIS: 19 USD)

Denne modellen er en av modellene man kan få kjøpt via Axyz sine nettsider. Dette er statiske modeller hvor man har tatt bildet av modellen i den bestemte stillingen . Da får man en mer naturlig positur og man kan få med ansiktsuttrykket samtidig. Denne modellen kan jeg bruke litt nærmere kamera og med ansiktet vendt mot kamera.

3D SKALAFIGUR FRA RENEDERPEOPLE  (PRIS: 26,95-49 USD)

Denne modellen koster litt mer (pris kan presses ned til 26,95 USD om man kjøper flere enn 24 modeller). Det er en grunn til at det koster litt mer. Man får svært gode modeller i to ulike størrelser (30K og 100K). Størrelsene er en indikasjon på hvor mange polygoner figuren er bygd opp av. Bruk 100K hvis modellen er nære kamera og 30K hvis den er lengre bak i bildet. Disse modellene er svært naturtro og med mange detaljer. Jeg har brukt FBX som filformat på denne modellen.

FLERE BILDER FOR SAMMENLIGNING

Legg merke til forskjellen på klærne mellom nr 1 og de andre tre.

Legg merke til hvor mye volumet i skjorten til nr 3 og 4 har å si for opplevelsen av dybde i modellene.

Legg merke til hvordan håret er behandlet i de ulike modellene, se også detaljene i ansiktene på de ulike modellene.

3D illustrasjoner signatur
  • 3D illustrasjoner 6 photoshop teknikker alle 3D illustratører bør kjenne til

  • lage 3D illustrasjoner